|
Recepten Surinaams
Masoesa-alesie (surinaams gele rijstgerecht)
Ingrediënten
- Faja Lobi Masoesa-Alesie (roerbakmix) - 100 gram Kouseband - 3 kopjes Kotomisi Rijst - 1/2 Madam Jeanette peper - eventueel: 3 theelepels Exotimex Knoflook - 1/2 ui - 7 eetlepels olie - 1 theelepel tomatenpuree - zout - 25 gram gedroogde garnalen - 2 stuks pimentkorrels - 1 laurierblad
Bereidingswijze
Olie verhitten, ui, eventueel knoflook, en peper hierin lichtbruin fruiten, de gedroogde garnalen (vooraf 20 minuten in warm water weken) hieraan toevoegen en enkele minuten meebakken; vervolgens 5 eetlepels Masoesa-Alesie (roerbakmix), kouseband (in stukjes gesneden), pimentkorrels, laurierblad en de tomatenpuree hieraan toevoegen en enkele minuten roerbakken. De rijst volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking koken en hieraan toevoegen; het geheel, onder voortdurend omscheppen, 5 minuten op laag vuur opbakken. Eventueel zout naar smaak toevoegen.
Serveertip: Serveren met o.a. Kippenlevertjes met Aardappelsticks , Zuurgoed en Gebakken Banaan .
Variatietip: Gebruik in plaats van gedroogde garnalen, 50 gram middelgrote roze garnalen.
Surinaamse Vleespastei
Ingrediënten voor 4 personen 500 g hamlappen 1 grote ui 1 rode peper 3 eieren 2 tomaten 1 zakje verse peterselie (30 g) 50 g boter 4 eetlepels ketjap asin 250 ml vleesbouillon (van tablet) 10 plakjes bladerdeeg (diepvries) 1 zak worteltjes en doperwten, panklaar 350 g) 1 theelepel piccalilly 2 eetlepels kappertjes 3 eetlepels paneermeel Hulpmiddelen Ovenschaal 25 x 25 cm
Voorbereiding Hamlappen in kleine blokjes snijden. Ui pellen en snipperen. Peper in ringetjes snijden. Eieren in steelpan in 8 min. hardkoken, met koud water afspoelen en pellen. Tomaten ontvellen. Peterselie fijnsnijden. In ruime koekenpan 2/3 van boter verhitten. Vlees hierin op hoog vuur bruinbakken, af en toe omscheppen. Ui,tomaat en rode peper erdoor scheppen. Ketjap en bouillon erbij schenken.
Bereidingswijze Vlees afgedekt ca. 1 uur op laag vuur laten sudderen. Oven voorverwarmen op 200 °C. Bladerdeeg laten ontdooien. Worteltjes en doperwtjes met piccalilly, kappertjes en peterselie door vleesmengsel scheppen. Op smaak brengen met zout. Ovenschaal invetten en bodem en zijwanden met helft van bladerdeeg bekleden. Paneermeel over bodem strooien. Vleesmengsel in ovenschaal scheppen. Eieren in plakjes snijden en over vulling verdelen. Schaal met rest van bladerdeeg afdekken. Rand goed dichtdrukken. In midden van deeg gaatje maken, zodat stoom kan ontsnappen. Rest van boter (in magnetron) smelten en hiermee bovenkant van deeg bestrijken. Vleespastei in midden van oven in ca. 25 min. goudbruin bakken. Met deze pasteivulling kan volop worden gevarieerd. Gebruik bijvoorbeeld runder- of half-om-half gehakt in plaats van hamlappen. Of maak de pastei zoals hij vroeger vaak werd gemaakt: met een hele, gebraden kip waar het vlees vanaf wordt geplukt. Een snellere versie daarvan is met blokjes kipfilet. Voor een lekker pittige smaak is het aan te bevelen om ruim peper te gebruiken! Serveertips Lekker met rijst
Deng Deng Agee
Ingrediënten voor 4 personen 500 gr. rundvlees 4 teentjes knoflook 1 ui 1 eetl, tamarinde 50 gr. geraspte kokos 125cc kokosmelk olie 1 eetl. ketoembar 1/2 eetl. komijn wat geraspte (of poeder) laos peper zout.
Voorbereiding Pel en snipper de ui en de knoflook.
Kook het vlees bijna gaar en snijd het in stukken.
Bereidingswijze Vermeng de tamarinde met zout, ketoembar en komijn en wrijf het vlees hiermee in. Bak het vlees in de olie. Voeg de gesneden ui, knoflook, de peper, de laos, de kokosmelk en de geraspte kokos toe en braad het geheel totdat de kokos bruin is.
Serveertips Lekker met rijst en een groentegerecht. Eet smakelijk!
|