Franse Recepten
Mosterdvis en wortelknoflookpuree
Ingrediënten voor 4 personen - 1 zak winterpeen (1 kg) - 5 teentjes knoflook - 2 uien - 1 citroen - 5 eetlepels olijfolie - 1 zakje verse peterselie (30 g) - 4 tilapiafilets (vis, diepvries, zak a 750 g) - 1/2 pot dijonnaise - 2 zakken aardappelpartjes
Voorbereiding Oven voorverwarmen op 180 °C. Wortels schillen en in klein snijden. Knoflook en uien pellen en snipperen. 1/3 van citroen afsnijden en uitpersen, rest in plakjes snijden. In diepe pan 3 el olie verhitten, wortel en uien 5 min. bakken. Knoflook toevoegen en nog 2 min. bakken. Citroensap en 3 dl water toevoegen, in ca. 15 min met deksel op pan koken op matig vuur, tot water verdampt en wortel gaar is. Fijnstampen, naar smaak zout en peper toevoegen.
Bereidingswijze Peterselie schoonmaken en fijnhakken. Bakplaat met 1 el olie inwrijven. Tilapiafilet eropleggen. Dijonnaise gelijkmatig over de filets verdelen, 3/4 peterselie erover strooien. In oven in ca. 15 min. gaar laten worden. Rest peterselie door puree roeren. In koekenpan rest olie verhitten, aardappelpartjes gaar en bruin bakken
Serveertips Aardappel, vis, puree en citroenplakjes op 4 borden leggen. Vocht op bakplaat losroeren en erbij geven.
Bron Ah
Tomatengroentesoep uit de provence
Ingrediënten voor 4 personen - 1 grote ui - 1 teen knoflook - 1 kleine venkelknol - 2 courgettes - 1 aubergine - 7,5 dl gepureerde tomaten - olijfolie - zout en peper - 1 takje tijm en 1 takje rozemarijn
Hulpmiddelen Grote kookpan soepkommen of soepborden
Voorbereiding Pel en snipper de ui en de knoflook. Maak de venkel schoon, houd het groen achter en snijdt ze in plakken. Was en droog de courgettes en snijdt ze in plakken. Maak de aubergine schoon en snijdt ze in plakken.
Bereidingswijze Verhit een scheut olijfolie in een ruime pan en fruit hierin de uien zacht in ca 5 minuten. Voeg de repen courgettes en knoflook toe, scheep gedurende 1 minuur dooreen en bestrooi dan met de kruiden en schenk de gepureerde tomaten in de pan. Breng alles aan de kook, draai het gas laag,breng op smaak met peper en zout en laat de soep ca 20 minuten zachtjes pruttelen. Schep de soep in een kommen of borden en bestrooi het met de achtergebleven venkelgroen
Serveertips Tip : Wie er van houdt, kan vlak voor het serveren een scheutje anijslikeur aan de soep toevoegen.
Provencaalse lamskoteletten
Bereidingswijze Wrijf 4 lamskoteletten in met peper en zout en bestrooi ze met provencaalse kruiden. Snijd 100 gr. oesterzwammen in plakjes. Snipper 1 kleine ui en 1 knoflookteen. Snijd 50 gr. knoflookolijven in plakjes. Verhit 50 gr. boter en bak hierin de koteletten aan beide kanten bruin. Voeg de paddestoelen, ui en knoflook toe en bak ze mee. Neem het vlees uit de pan. Voeg de olijven en 1 dl. rode wijn toe. Breng alles aan de kook. Voeg 1/8 l. slagroom toe en laat de saus inkoken tot de helft.
Serveertips Serveer het vlees met de saus.
Pommes duchesse
Ingrediënten voor 6 personen - 2 bakjes aardappelpuree (a 45 g) - 50 g pittige kaas bijv. oude of parmezaanse), geraspt - 4 el peterselie (zakje 30 g), fijngesneden - 2 el boter
Hulpmiddelen Spuitzak met kleine kartelmond, bakpapier
Bereidingswijze Verwarm de oven voor op 200 graden celsius. Meng de aardappelpuree met de kaas en de peterselie en doe dit mengsel in een spuitzak. Spuit kleine torentje op een met bakpapierbeklede bakplaat. Verwarm de boter 10 seconden in de magnetron. Bedruppel de aardappeltorentjes dun met de gesmolten boter en bak ze in de oven in 15-20 min. gaar en goudbruin. Draai de oven uit als ze te donker kleuren en houd ze in de oven warm, eventueel met de deur op een kier
Een zalige en gezellige romige vispotje
Ingrediënten voor 4 personen - 400 g kabeljauwfilet in mooie reepjes - 200 g sjalotjes - 200 g kleine champignons - 60 g boter of margarine - 1 tl suiker - zout en peper - 30 g bloem , - 5 dl visbouillon (van tablet) - 1,25 dl creme fraiche - 2-3 tl citroensap - 2 vleestomaten, ontveld, in kleine blokjes - 2 el grof gesneden dille
Bereidingswijze Uitjes en champignons in koekenpan doen, 20 g boter en zoveel water toevoegen tot beide groenten onderstaan. Suiker, zout en peper toevoegen en op zacht vuur koken tot water verdampt is. Groenten apart zetten. 40 g boter smelten, bloem erdoor roeren en 2 minuten laten bakken. Bouillon en creme fraiche toevoegen en tot gladde saus roeren. Saus op zacht vuur 10 minuten laten koken. Saus met zout, peper en citroensap op smaak brengen. Kabeljauw in saus leggen en op zacht vuur laten meestoven tot vis gaar is. Tomaten, uitjes en champignons toevoegen en 2 minuten mee verwarmen. Voor serveren dille erover strooien |