|
Zwitserse Recepten
Zwitserse witlof met kip
Ingrediënten voor 4 personen - 500 gram witlof, stronkjes in lengte gehalveerd - 500 gram kipfilet, in lange reepjes - 1 el olijfolie - 2 el suiker - 200 gram geraspte Emmentaler - sap van 1 limoen - 2 dl room - 2 el witte wijnazijn - 1 glas witte wijn - peper en zout Voorbereiding Verwarm de oven voor op 200 ° C. Bereidingswijze Vehit de olie in een pan en bak de kip aan alle kanten bruin. bestrooi met peper en zout. Breng een pan water aan de kook en laat de witlof in een stoommandje met deksel erop ongeveer 5 minuten stomen. Laat uitlekken. Smeer een ovenschaal in met boter en strooi daar de suiker op. Verdeel de witlof over de schaal en leg de repen kip ertussen. Roer de kaas, het limoensap, de room , de wijn en de azijn door elkaar en giet dit over de witlofschotel. Zet 20 minuten in het midden van de oven. Serveertips Lekker met aardappelpuree. Drink er een lekkere gekoelde Chardonnay bij.
Zwitserse Zuurkoolschotel
Ingrediënten voor 4 personen - 500 gr. zuurkool, - 2 eetl. boter, - 2 grofgehakte uien, - 1 tablet voor runderbouillon, - 250 gr. casselerrib in blokjes, - 1/2 blikje coctailworstjes, - 1 doosje puree voor ovenschotels, - nootmuskaat, - boter om de ovenschaal in te vetten
Bereidingswijze Verwarm de oven voor op 225 graden. Spoel de zuurkool af en druk het vocht er uit. Verhit de boter in een hapjespan en fruit de ui. Voeg de zuurkool toe en stoof deze 5 min. mee. Verkruimel het bouillontablet boven de zuurkool, schenk er 2 dl. water bij en kook de zuurkool in 10 min. gaar. Schep de blokjes casselerrib erdoor. Doe alles over in een ovenschaal en leg de coctailworstjes erop. Bereid 2 zakjes puree voor ovenschotels volgens de aanwijzingen op het pakje en roer er naar smaak nootmuskaat door. Verdeel de puree over de zuurkool en strijk de bovenkant glad met een vochtige lepel. Zet de schaal in de oven tot het gerecht mooi bruin gegratineerd is.
Zuricher geschnetzeltes
Ingrediënten voor 4 personen - 600gr kalfsvlees in reepjes - 4 sjallotjes of een medium ui, gesnipperd - 3 el boter - 1 el bloem - 200 ml room - 300gr champignons, schoongemaakt en in plakjes - 200ml witte wijn - Scheut cognac - wat citroenschil (optioneel) - gehakte peterselie - peper en zout
Bereidingswijze Verhit de boter in een braadpan en het vlees snel op hoge temperatuur aanbraden. Neem het vlees uit de pan en houd het in een afgedekte schaal warm. Blondeer nu de sjalotjes, voeg daarna de champignonplakjes toe en bak ook die licht aan. Bestuif ze met de bloem en blus af met de wijn. Voeg nu evt wat geraspte citroenschil toe. Laat tot de helft inkoken en doe er dan de room bij. Ook weer iets laten inkoken. Maak op smaak met de cognac, zout en peper, Voeg het vlees weer toe en bestrooi met peterselie.
Serveertips Heerlijk met Rosti of Spatzle
|